Tipuri de afecțiuni ale spatelui și soluții pentru prevenirea sau ameliorarea acestora
Există o serie de bune practici cu privire la postură și coloana vertebrală, care trebuie integrate în rutina fiecăruia dintre noi, ca parte a unui stil de viață sănătos.
Durerile de spate obișnuite, denumite în termeni de specialitate dureri mecanice, sunt cauzate în principal de poziția incorectă a coloanei vertebrale în timpul diferitelor activități cotidiene pe care le desfăşurăm. De aceea, conștientizarea posturii și corectarea acesteia sunt primii pași către prevenirea acestui tip de probleme. În schimb, durerile de spate de tip inflamator sunt rezultatul unor afecțiuni autoimune care se pot manifesta prin deformarea coloanei vertebrale, pierderea mobilității acesteia sau chiar anchilozare. Pentru acest tip de durere de spate, se recomandă un tratament adecvat și supraveghere din partea unui medic reumatolog.
Timpul petrecut la birou, la volan sau activitățile precum ridicarea unor obiecte grele și folosirea telefonului mobil sunt doar câteva dintre situațiile cu care ne confruntăm frecvent și care pot genera dureri în diferite zone ale spatelui. Însă, există și câteva soluții simple pentru a le preveni sau ameliora:
- Statul prelungit la birou este fără îndoială una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de spate în rândul adulților. Ajustarea înălțimii scaunului la cea a biroului și sprijinirea mâinilor și a coatelor pe birou sunt practici necesare și foarte utile pentru a ne asigura că poziția corpului nostru este cea indicată. De asemenea, în momentul ridicării de pe scaun, curbarea coloanei vertebrale trebuie evitată. O altă recomandare este efectuarea unor exerciții fizice ușoare, pentru întinderea articulațiilor și relaxarea mușchilor, la intervale regulate de timp, pe tot parcursul zilei.
- Efectuarea unor sarcini care presupun efort fizic, precum ridicarea unor obiecte grele, poate fi un obicei dăunător sănătății coloanei vertebrale. În acest caz, se recomandă distribuirea greutății în mod egal, pe ambele brațe, iar în momentul ridicării, este indicat să menținem spatele drept și să nu efectuăm mișcări bruște ce pot cauza leziuni ale vertebrelor.
- Utilizarea îndelungată a telefonului mobil ne face să petrecem o bună parte din zi cu privirea îndreptată în jos, ceea ce poate conduce la dureri în zona superioară a spatelui, a umerilor și în zona gâtului. Telefonul mobil trebuie poziționat astfel încât privirea să fie îndreptată înainte și trebuie menținut la o distanță optimă.
- Durerile de spate se pot manifesta și la volan, fie că sunt dureri mecanice, fie că sunt dureri de tip inflamator care apar la pacienți cu spondilită anchilozantă. În ambele situații, măsuri precum opririle frecvente, reglarea scaunului într-o poziție convenabilă și suplimentarea numărului de oglinzi retrovizoare dacă există dureri în momentul mișcării gâtului pot îmbunătăți considerabil deplasările cu mașina.
Foto: pexels.com
Comentarii
Nici un comentariu deocamdată.