Spondilita anchilozantă severă sau forma avansată a bolii
Spondilita anchilozantă este o afecțiune reumatică progresivă, care se caracterizează prin inflamarea articulațiilor și durere localizată în principal în zona spatelui, bazinului, șoldurilor sau genunchilor, provocând înțepenire sau chiar deformări ale coloanei vertebrale. Afecțiunea este mai frecventă în rândul bărbaților tineri, cu vârsta până în 40 de ani, iar simptomele cele mai frecvente sunt durerea lombară care persistă mai mult de 3 luni și care nu se ameliorează la repaus, rigiditatea și limitarea mobilității coloanei vertebrale.
Diagnosticul în stadiul inițial este dificil și presupune realizarea unor teste de sânge pentru determinarea inflamației, a unui examen radiologic, necesar în confirmarea diagnosticului și a stadiului bolii, dar și a unei tomografii computerizate sau RMN, în cazul în care nu sunt vizibile modificări la nivelul articulațiilor sau coloanei vertebrale prin examen radiologic, însă există suspiciunea bolii.
Spondilita anchilozantă în stadiul avansat
Evoluția în timp a bolii determină scăderea în intensitate a durerii, mai ales în cazul în care pacientul a efectuat de-a lungul timpului exerciții fizice în mod regulat. Însă, în stadiul avansat, scade și mobilitatea coloanei vertebrale, fapt cauzat de calcificarea ligamentelor și formarea unor punți osoase intervertebrale. De asemenea, în stadiul avansat, afecțiunea se extinde și la nivelul coloanei cervicale, pacienții având tendința de a menține privirea îndreptată spre pământ.
Deformările severe instalate la nivelul coloanei vertebrale determină scăderea capacității de muncă și a calității vieții pacienților, aflați în situația de a-și întrerupe prematur activitatea profesională și de a depinde frecvent de ajutorul altor persoane pentru îndeplinirea activităților de zi cu zi.
De asemenea, în stadiul avansat pot apărea și manifestări oculare, cardiace, în principal insuficiență cardiacă, colită ulceroasă, iar oboseala cronică este un prezentă constant.
Diagnosticarea târzie și tratamentul neadecvat pot conduce la fibroză, osificare sau anchiloză, de aceea este extrem de importantă vizita la medicul reumatolog încă de la primele simptome.
Foto: istockphoto.com
Comentarii
Nici un comentariu deocamdată.