Cere ajutor
Cum pot fi diagnosticate durerile de spate
Ce înseamnă un diagnostic clinic? De ce examinări am nevoie și căror medici ar trebui sa mă adresez? Află mai multe!
De vorbă cu doctorul tău
Pentru că anumite dureri de spate se tratează în mod diferit, medicul tău va trebui să știe când au început durerile tale, cât de severe sunt și cum îți afectează viața de zi cu zi.

Când a început durerea?
Medicul tău va trebui să știe când și cum au apărut primele dureri de spate, așa că, înainte de consultație, trebuie să ai deja un răspuns la următoarele întrebări:
• Îți poți aduce aminte când ai conștientizat prima dată durerile?
• Îți aduci aminte dacă începutul durerilor de spate are legătură cu un eveniment anume? Dacă da, care este acesta și când a avut loc?
• Există anumite activități care îți agravează durerile – de exemplu, exercițiile fizice?
• Durerea s-a ameliorat sau s-a agravat în timp?
Descrierea durerii
Durerea este greu de descris pentru că poate apărea în mai multe moduri: de la usturime, până la o pișcătură sau o tensiune musculară – a indica cu precizie tipul de durere nu este chiar așa de ușor. Însă, ceea ce este important este să descrii durerea cât de bine poți și să spui în mod sincer dacă aceasta se agravează sau se ameliorează.
Înainte să mergi la medic, gândește-te la câteva răspunsuri pentru următoarele întrebări:
• Poți să indici o zonă a spatelui în care durerea se manifestă?
• Durerea se intensifică sau se ameliorează în timpul desfașurării anumitor activități?
• Simți durere în aceeași zonă întotdeauna sau durerea migrează în diferite zone ale corpului?
• Cum ai descrie senzația durerii? (surdă, ascuțită, arzătoare, înțepătoare, usturătoare etc.)
Cum te afectează durerea de spate?
A trăi cu durerea de spate poate cauza probleme și în viața de zi cu zi. Este important ca medicul să înțeleagă cum te afectează durerea, cum îți afectează capacitatea de muncă, activitățile zilnice, dar și viața personală. S-ar putea ca medicul să-ți pună următoarele întrebări:
• Există unele activități zilnice pe care nu le mai poți face din cauza durerii?
• Ce efecte au exercițiile fizice de intensitate scazută sau mersul la sala de sport asupra durerilor de spate?
• Durerile de spate îți afectează somnul?
• Durerile se ameliorează dacă stai întins/ă sau dacă stai pe scaun?
• Durerile de spate îți afectează apetitul?
• Ce alte lucruri îți ameliorează sau intensifică durerea?
• Ai luat analgezice? Este foarte important ca doctorul tău să știe ce tip de medicamente ai luat și cât de des.
Examinarea fizică
Medicul tău îți va examina spatele și alte zone ale corpului pentru a afla care sunt cauzele durerilor. De asemenea, îți poate solicita să faci anumite invetigații precum radiografii sau teste de sânge.
Istoricul tău medical
Problemele tale medicale anterioare ar putea fi foarte importante, așadar s-ar putea ca doctorul să aibă nevoie de mai multe detalii despre istoricul tău medical. Încearcă să răspunzi cât mai sincer la întrebări pentru că, în felul acesta, medicul își poate da seama care este stadiul afecțiunii de care suferi.
În timpul consultului, medicul îți poate pune următoarele întrebări:
• Ai avut perioade în care ai slăbit mult în mod inexplicabil?
• Ai avut recent anumite infecții?
• Există cineva, la tine în familie, care suferă de anumite afecțiuni?
• Iei anumite medicamente în momentul de față?

Povara traiului cu durerea de spate
Durerea de spate poate avea un impact foarte mare asupra vieții tale – atât fizic, cât și emoțional.
Deși majoritatea durerilor de spate sunt acute și se vindecă după câteva zile sau săptămâni, durerea cronică de spate descrie un tip de durere care persistă mai mult de 3 luni. Durerea fizică poate face ca acțiuni normale din viața de zi cu zi (mersul, statul în picioare sau jos) să devină supărătoare și invalidante.
Pe lângă impactul fizic al durerii cronice de spate, aceasta poate afecta și alte aspecte ale vieții tale, precum obiceiurile de somn sau dispoziția generală.
Starea de bine, precum și abilitatea ta de a studia sau de a lucra pot fi afectate de durerea de spate și pot conduce către anxietate și depresie, mai ales dacă aceasta nu dispare.
De obicei credem că durerea de spate apare în cazul persoanelor adulte sau în vârstă, dar nu este neapărat adevarat – durerea de spate poate afecta pe toată lumea, incluzându-i pe cei mici. Aproximativ 80% dintre noi vom experimenta un episod de durere de spate în timpul vieții și se estimează că 1 din 5 adulți a suferit sau suferă de durere de spate în zona lombară, pe o perioadă mai lungă de 3 luni.
De aceea, mai ales dacă ai o durere de spate persistentă, o vizită la medic este esențiala. Asigură-te că ești pregătit să răspunzi întrebărilor medicului, înțelegând cum se diagnostichează durerea de spate.